Articol preluat de aici
CUPRINS
1. Calculele privind nevoia de tăieri din cheltuielile bugetare vin după decizia politică de a defini consolidarea fiscală în primul rând prin aceste reduceri și mult mai puțin prin creșterea veniturilor bugetare prin taxarea capitalului.
2. Obligațiile României, „recomandate” de Comisia Europeană, Banca Mondială și FMI, nu sunt o noutate. Dar în campania electorală din 2024 nu s-a discutat despre ce înseamnă ele în momentul de față. A aflat cine a putut. Populației i s-a spus că vin vremuri grele, pentru că siguranța națională este periclitată de suveraniștii fasciști și Rusia.
3. Despre creșterea veniturilor angajaților și a pensiilor se spune că a creat datoriile publice și deficitul bugetar, nu măsurile pro-capital amintite mai sus. De obicei, aceste creșteri nu sunt abordate în relație cu costurile exorbitante ale traiului.
4. Rațiunea economică a consolidării fiscale prin reducerea cheltuielilor bugetare rezultă din decizia politică a statului de a susține acumularea de capital, azi cu atenție sporită față de capitalul financiar.