Atacul împotriva sistemului de pensii publice: cum să evităm un viitor mai rău? [Prezentare publică de Andrei Mocearov]

Prezentare de prof. Andrei Mocearov, economist

În cadrul acestui eveniment discutăm despre una dintre cele mai problematice reforme structurale din România care a afectat milioane de pensionari și care riscă sa pună în primejdie viitorul următoarelor generații – reforma sistemului de pensii publice.

Reforma acestui sistem concepută încă de decenii în laboratoarele de idei neoliberale, îndeosebi de Banca Mondială, urmărește definitivarea unui proces îndelungat de trecere de la pensia ca prelungire a salariului – concept socialist – la pensia ca contrapartidă a unor contribuții capitalizate și lăsate la discreția cazinoului financiar. La sfârșitul acestui proces, pensia publică va rămâne eventual un ajutor social pentru cei săraci.

Reforma este însoțită de o gigantică dezinformare care ne spune că sub amenințarea inversării piramidei demografice statul nu va mai putea susține financiar sistemul public de pensii și singura variantă de salvare a pensiilor ar fi capitalizarea contribuțiilor. Minciuna este imensă pentru că orice schemă de gestionare a fondurilor de pensii, publică sau privată, plătește pensiile efective din contribuțiile curente. Dacă acestea se diminuează, capitalizarea se diminuează și ea corespunzător.

Statul are însă un instrument unic: taxele, pe care le poate mări pentru a plăti pensiile. Fondurile private, în schimb, sunt neputincioase la scăderea contribuțiilor curente. Singurul lucru pe care îl fac în plus este creșterea nu a pensiei, ci a riscului de a pierde pensia în pariurile din cazinoul financiar, cum s-a întâmplat recent în urma prăbușirii Silicon Valley Bank. Riscul de ruină a viitorului pensionar prin scheme private este imens.

În cadrul evenimentului vom discuta de asemenea si proiectele de reformă a pensiilor publice, impuse prin PNRR, despre care se vorbește prea puțin în spațiul public, deși efectele sale sunt dezastruoase.

Evenimentul are loc în contextul sărbătorii de 1 Mai dedicată mișcărilor internaționale care militează pentru drepturile claselor muncitoare de pretutindeni și a îmbunătățirii condițiilor de trai ale acestora.

Moderatoarea evenimentului: Tudorina Mihai

Acest eveniment are loc online: https://us02web.zoom.us/j/82125550589, Meeting ID: 821 2555 0589 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *