Despre Viziunea Socialistă

„Viziunea Socialistă” este un grup informal de intelectuali publici din România care analizează transformările capitaliste și generează expertiză menită să fundamenteze o alternativă socialistă la capitalism, pentru o societate fără exploatare și deposedare, bazată pe egalitate, punerea statului în slujba lucrătorilor și controlul social asupra dezvoltării.

Actuala criză a prețurilor la energie, legată de războiul proxy din Ucraina pentru reîmpărțirea sferelor de interese economice, inflația, scumpirea costurilor de trai și a creditelor bancare – toate acestea se suprapun cu efectele economice ale măsurilor pro-capital luate în perioada pandemiei, dar și cu efectele pe termen lung ale politicilor neoliberale implementate de toate guvernările de după 1989. În acest moment deosebit de grav al crizelor generate de capitalism, și în România este nevoie urgentă de analize despre cauzele sistemice ale acestora și de formularea unei viziuni care să ofere soluții alternative la capitalism, dincolo de măsurile social-democrate care mai speră în revigorarea modelului capitalismului de stat.

Grupul nostru nicidecum nu înlocuiește inițiative socialiste care mobilizează prin grupări sau partide politice noi sau vechi. Considerăm că mobilizarea este esențială în conștientizarea și promovarea intereselor de clasă, dar în același timp susținem că este nevoie și de intelectuali publici care contribuie la elaborarea unei viziuni socialiste despre schimbare, în dialog și în cooperare – sperăm noi – cu inițiativele deja existente. Asta, mai ales, pentru că schimbarea nu înseamnă reîntoarcerea la socialismul de stat de dinainte de 1990, deși se poate baza pe revalorizarea critică a acestuia, ci necesită o înțelegere a contradicțiilor capitalismului actual și a tendințelor curente pe care se poate fundamenta transformarea socialistă a societății.

viziunea.socialista.2022@gmail.com

https://www.facebook.com/viziuneasocialista

https://www.instagram.com/viziuneasocialista/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *